Dzień dobry!
Dziś Wam przedstawię parę przekąsek, które sprawdzają się przy każdej możliwej okazji.
Szybkie w przygotowaniu.
Smaczne.
Zróżnicowane.
Zachwycą każdego nie tylko wyglądem ale i smakiem.
PASTA JAJECZNA
Prosta, szybka.
Gotujemy 5 jaj uprzednio je myjemy. Ugotowane zalewamy zimną wodą. Obieramy. Ścieramy na tarce na "grubych oczkach".
Dodajemy łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego.
Dodajemy garść posiekanego szczypioru.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Wszystko razem mieszamy.
Ja pastę jajeczną podaję z mini-sucharkami.
KORECZKI
To już każdego indywidualna inwencja.
Ja bardzo lubię koreczki "caprese".
Czyli pomidorki koktajlowe z mini mozzarellą, polane sosem balsamicznym z dodatkiem bazylii.
Robię również mieszane.
Z kabanosami, serem żółtym, ogórkiem zielonym czy konserwowym.
Przekąski te szybko się robi.
Równie szybko znikają ze stołów.
Także POLECAM!
TORTILLE
Ja kupuję w biedronce placki tortilli.
Nie zawsze mam czas przed przyjęciem robić je sama.
A jak wiemy przed różnymi imprezami jest masa innych rzeczy jeszcze do zrobienia, nie tylko gotowanie.
Więc kupuję jak wspomniałam w Biedronce.
Tortille przekrawam na pół. Smaruję majonezem lub sosem czosnkowym z koperkiem.
układam pokrojoną sałatę pekińską, kukurydzę, półplastry zielonego ogórka i usmażoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Zwijam.
Podaję.
MINI-KRĄŻKI ZE SZPINAKIEM
Robimy ciasto francuskie lub jak nie ma się czasu można kupić.
W tych czasach to wszystko można kupić, choć najlepiej smakuje zrobione samodzielnie.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka jak do pierogów.
Na środku układamy szpinak ugotowany na maśle z czosnkiem i odrobiną soli.
Górę przykrywamy kolejnym krążkiem z ciasta francuskiego.
Sklejamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut.
Po 5 minutach przewracamy na drugą stronę.
ŁÓDECZKI Z MINI SAŁATY RZYMSKIEJ
Potrzebujemy mini sałatę rzymską.
Avocado kroimy w kostkę, rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, suszone pomidory pokrojone w kostkę, jajko pokrojone w kostkę, pestki dyni, słonecznik.
Solimy, pieprzymy.
Pastę z avocado mieszamy do połączenia się składników.
Nakładamy na łódeczki sałaty rzymskiej.
Podajemy.
Moc serdeczności!
:-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz