niedziela, 14 lipca 2013

Tortilla z kurczakiem.

Dzień dobry!

Dziś śniadaniowo. Uwielbiam lekkie, szybkie śniadania.
Pieszczące moje podniebienie.

Myślę, że każdy to uwielbia, a przynajmniej powinien!
Fajnie jest zacząć smacznie dzień.
Kolory są piękniejsze.

Ludzie wydają się być bardziej przyjemni.
Wszystko wydaje się być po prostu fantastyczne!

Moc serdeczności.

:-)



TORTILLA Z KURCZAKIEM:

- Pierś z kurczaka.
- Tortilla.
- Sałata pekińska.
- Ogórek zielony.
- Sos majonezowy (majonez, jogurt grecki).
- Sos czosnkowy (majonez, jogurt grecki, 3 ząbki startego czosnku).
- Sól.
- Pieprz.
- Papryka chilli.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś z kurczaka umyć, osuszyć na papierze ręcznikowym. Piersi pokroić w mniejszą kostkę, przygotować marynatę (sól, pieprz, papryka chilli, oliwa z oliwek). Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do połączenia się. Kurczaka przełożyć do miski z marynatą, przykryć folią aluminiową i włożyć do lodówki (u mnie standard - cała noc!). Następnie podsmażamy kurczaka na patelni już bez użycia oleju jakiegokolwiek. Odstawiamy do ostygnięcia. Tortille przekrawamy na pół, smarujemy sosem jedne majonezowym (majonez z dodatkiem jogurtu greckiego) drugie czosnkowym (majonez z jogurtem greckim i startym czosnkiem). Sałatę pekińską szatkujemy, nakładamy na tortillę posmarowaną sosem, na to pokrojonego w księżyce ogórka i kawałki kurczaka. Zawijamy. Różne są metody zawijania. Ja zawijam najpierw odrobinę spodu, by nic nie wypadało, potem zwijam w rulon. 

Ja zrobiłam dwa rodzaje tortilli. Jedna pikantna z sosem majonezowym, druga łagodniejsza z kurczakiem przyprawionym tylko solą i pieprzem z sosem czosnkowym.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz