Dzień dobry!
Sezon na szparagi powoli dobiega końca.
Szparagi w tym roku towarzyszyły mi nad wyraz rzadko.
Dlaczego? Nie wiem.
Zwyczajnie chyba pomysłu nie miałam.
Któregoś jednak razu przeglądając "internety" natrafiłam na http://vivelacuisine.pl, gdzie znajduje się przecudowny, szybki przepis na jajka ze szparagami w kokilkach.
Ja jak to ja zachwycona przepisem i samą potrawą.
Musiałam wypróbować!
Szybkie, pyszne i nieskomplikowane śniadanie.
Do tego zachwycająco lekkie a przy tym sycące.
Moc serdeczności!
:-)
JAJKA ZE SZPARAGAMI W KOKILKACH (na jedną porcję):
- Jajko.
- 5 szparag.
- 50 ml śmietany kremówki.
- Garść szczypiorku.
- 3 dkg sera gruyere.
- Sól.
- Pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Piekarnik
nagrzewamy do 200°C. Przygotowujemy szparagi. Zdrewniałe końce odłamujemy,
następnie myjemy, suszymy. Odcinamy główki, łodygi kroimy na kawałeczki.
Gotujemy w gorącej i lekko osolonej wodzie przez ok. 3 minuty. Dorzucamy główki
i gotujemy 5 minut. Ugotowane szparagi wyciągamy z wody na durszlak, by się
odsączyły.
W
misce umieszczamy śmietanę, starty ser, połowę posiekanego szczypiorku i
łodyżek szparagów - wszystko razem mieszamy. Do smaku solimy i pieprzymy.
Kokilkę smarujemy masłem. Na ich dno wkładamy łodyżki szparag, przykrywamy masą
śmietanowo-warzywną i wbijamy do niej jajko. Polewamy łyżką śmietanki.
Kokilkę
wkładamy do większego naczynia, które należy wypełnić gorącą wodą, zapiekamy w
łaźni parowej w piekarniku przez ok. 10 minut.
Przed podaniem dodajemy do kokilek główki
szparagów i posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz