środa, 28 sierpnia 2013

Kompot truskawkowy z nutą wanilii.

Dzień dobry!


TRUSKAWKI.

Kiedy kończy się sezon na truskawki? Zdania są podzielone.
Jedni twierdzą, że z końcem lipca, inni z końcem sierpnia, a jeszcze inni, że w czerwcu!
Ja uważam, że bliżej sierpnia są już "końcówki" tych owoców.
Chociaż czasem w pewnych miejscowościach już ich pewnie i nie ma.
Najlepiej więc kupować do połowy lipca, by móc w czym wybierać.
A jak wiemy, wybór wtedy jest niewielki.

Także dziś będzie TRUSKAWKOWO.

W roli głównej debiutuje moja siostra - E.
Która jest autorką przepisu jak i wykonawcą! 

Ja tylko zrobiłam koszmarne zdjęcia.

Moc serdeczności!

:-)



KOMPOT TRUSKAWKOWY Z NUTĄ WANILII:

- 1 kg truskawek.
- 6-8 łyżek cukru.
- 1 laska wanilii.
- Pół łyżeczki soku z cytryny.

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki umyć, obrać i pokroić na połówki. Zasypać cukrem, przykryć i odstawić aż zaczną puszczać sok. Zalać litrem wody, dodać przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, sok z cytryny i zagotować. Gotować około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i przestudzić. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz