poniedziałek, 2 września 2013

Grillowane zielone szparagi w boczku.

Dzień dobry!

ZIELONO MI.

Dlatego z tego tytułu postanowiłam przyrządzić przekąskę z zielonymi szparagami.
Od pewnego czasu jestem w nich zakochana i to nie bez przyczyny.
Są niesamowicie pyszne a przede wszystkim zdrowe! 

Szparagi zawierają dużo asparaginy, naturalnego aminokwasu, który występuje w białkach i ma wpływ na prawidłową pracę układu nerwowego.
Szparagi zawierają również dużą ilość kwasu foliowego, który pomaga naprawić uszkodzenia powstałe w komórkach oraz utrzymuje w dobrej kondycji układ krążenia.
Jedzenie szparagów sprzyja również oczyszczaniu organizmu.
Inulina, którą szparagi posiadają w swoim składzie pomaga natomiast w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego.
Zawierają również witaminy B, C i K.
No i warto też wspomnieć, że 100 g szparag to zaledwie 20 kalorii.

Polecam z czystym sercem szparagi jako przekąskę czy jako dodatek do obiadu.

Moc serdeczności!

:-)




GRILLOWANE ZIELONE SZPARAGI W BOCZKU:

- Pęczek szparag.
- 4 ząbki czosnku.
- 2 łyżki oliwy.
- Szczypta soli.
- Szczypta pieprzu.
- 8-10 plastrów parzonego cienko pokrojonego boczku.

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi umyć, ułamać zdrewniałe końcówki i osuszyć. W mniejszym naczyniu przygotować marynatę. Czosnek przeprasować, dodać dwie łyżki oliwy, sól i pieprz. Wymieszać. Polać szparagi marynatą, przykryć i odstawić na co najmniej 2-3 h, by przegryzły się smakiem. Po upływie czasu, wyciągnąć szparagi i ciasno zawinąć na nich plastry boczku. Gotowe kładziemy na grilla i grillujemy przez około 12-15 minut, przewracając od czasu do czasu by boczek się zarumienił a szparagi były chrupkie. Ja nie przykrywam grilla, chociaż taką możliwość mam. Wolę jednak mieć oko na szparagi, bo łatwo można przesadzić z grillowaniem i mogą zrobić się miękkie, włókniste i zwyczajnie niesmaczne. A tego przecież nie chcemy. Jeśli Wy natomiast chcecie przykryć grilla to tylko w pierwszej fazie grillowania. W drugiej fazie zaś należy grillować już z otwartą pokrywą. 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz