Dzień dobry!
Wołowina to mięso, które jest jednym z najbogatszych w wartości odżywcze.
Poza tym, dobrze przyrządzona wołowina jest mięsem średnio kalorycznym oraz zapewnia organizmowi pełnowartościowe białko, które jest przez człowieka szybko przyswajalne.
Fosfor i żelazo to najważniejsze składniki mineralne tego mięsa. Ponadto w mięsie wołowym występują witaminy B, B1 i B6.
Na grilla najbardziej nadaje się karkówka, polędwica, rostbef czy żeberka. Do gotowania zaś najlepiej wybrać antrykot, łopatkę, kark czy mostek. Warto zapamiętać, że mięso wołowe należy kroić w poprzek włókien.
Uważam, że w dobie drobiu, gdzie w dzisiejszych czasach jest go masa na polskich stołach, wołowina jest o wiele smaczniejszym i zdrowszym wyborem.
Nie twierdzę, że mamy jeść to mięso codziennie. Powinniśmy jednak spróbować sięgać po nie częściej.
Moc serdeczności!
:-)
POTRAWKA Z WOŁOWINY W WARZYWACH:
- 1 kg wołowiny bez kości (ja wybrałam łopatkę).
- 1 duża cebula.
- 1 duża czerwona papryka.
- 0,5 kg dużych pieczarek.
- 1 pietruszka.
- 1 czosnek.
- 1 szklanka bulionu wołowego.
- 4 łyżki oliwy.
- Szczypta soli.
- Szczypta pieprzu.
- Szczypta słodkiej papryki.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, przekładamy do garnka i zalewamy bulionem wołowym. Dusimy na niewielkim ogniu przez godzinę. Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy mięso podsmażamy teraz drobno posiekaną cebulę, dodajemy do mięsa. Po upływie godziny obraną pietruszkę kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa wraz z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Pokrojone w talarki pieczarki podsmażamy na patelni z odrobiną soli, do czasu aż zmiękną i nabiorą rumianego koloru, również dodajemy do mięsa. Przyprawiamy odrobiną soli, pieprzu i słodkiej papryki. Gotujemy kolejne 20 minut. Paprykę kroimy w cienkie paski i pod sam koniec gotowania dodajemy ją do reszty składników. Dusimy jeszcze przez 10 minut i gotowe! Ja podaję takie potrawki z ryżem ale równie dobrze można podać z kaszą gryczaną lub z tym co lubimy.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz