niedziela, 6 października 2013

Makaron z owocami morza.

Dzień dobry!

Moja miłość do krewetek, małż, ośmiornic, kałamarnic i innych owoców morza jest nieskończona.
Zwyczajnie je uwielbiam pod każdą postacią.
Mało kto wie, że owoce morza są źródłem wysokowartościowego białka, witaminy B12, PP oraz jodu, wapnia, selenu czy fluoru.

Należy jednak pamiętać, że owoce morzą pomimo swoich zalet mają też i wady - mogą uczulać.

Niesamowitą zaletą owoców morza jest krótki czas ich gotowania dzięki czemu możemy szybko przygotować posiłek, jak i możemy je wykorzystywać do wielu, różnych potraw. Doskonale sprawdzają się jako przekąski, przystawki, dodatek do sałatek. Dania główne w ich towarzystwie też się sprawdzają i potrafią zrobić furorę.

Moc serdeczności!

:-)



MAKARON Z OWOCAMI MORZA:

- 50g makaronu błyskawicznego Mi-Xao.
- 200 g owoców morza (krewetki, małże, ośmiornice, kalmary i inne).
- 1,5 łyżki sosu sojowego.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
- 2 ząbki czosnku.
- 1 pokrojona dymka.
- 1 łyżeczka imbiru.
- 2 łyżki startego parmezanu.
- Sól.
- Pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

W średniej misce zalewamy 50 g  makaronu błyskawicznego Mi-Xao wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut, po czym odcedzamy. W woku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 2 ząbki przeprasowanego lub drobno posiekanego czosnku, łyżeczkę zmiażdżonego imbiru oraz 1 posiekaną dymkę. Całość smażymy mieszając około 2 minuty. Po upływie 2 minut do wok'a dodajemy 200 gram mieszanki owoców morza oraz 1,5 łyżki sosu sojowego. Całość mieszamy i smażymy około 3 minuty. Następnie dodajemy odcedzony makaron błyskawiczny, solimy, pieprzymy. Przez chwilę jeszcze smażymy aby potrawa nabrała smaku. Gotowy makaron z owocami morza nakładamy na talerz a wierzch posypujemy startym parmezanem.


Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz