poniedziałek, 3 lutego 2014

Placek ziemniaczany z gulaszem, czyli placek po węgiersku.

Dzień dobry!

Chyba każdy z Nas lubi placki ziemniaczane.
Za dzieciaka jeszcze jadałam je w wersji z cukrem, czasami  dodatkowo polanymi śmietaną kwaśną.

Wersje podawania placków są różne.
Na słodko, z cukrem właśnie czy bardziej wykwitnie z gulaszem węgierskim.
Ta druga wersja jest dobrym pomysłem na sycący i smaczny obiad.

Nie wiem czy wiecie ale placki węgierskie wcale nie mają swych korzeni na Węgrzech.
Jest to typowa polska potrawa. 
Znana chyba każdemu i każdej polskiej restauracji.
Bardzo popularna na Podhalu, gdzie znane są pod nazwą placki po zbójnicku.

 Jedyną wadą tej potrawy jest fakt, iż jest nieco pracochłonna, jednakże warta przygotowań!

Moc serdeczności!

:-)



PLACEK PO WĘGIERSKU:

*Placki:

- 4 duże ziemniaki.
- 4 łyżki mąki.
- 1 jajko.
- 1 średnia cebula.
- 1 łyżeczka majeranku.
- Natka pietruszki.
- Sól.
- Pieprz.
- Olej do smażenia.

*Gulasz:

- 1 kg mięsa wołowego lub wieprzowego.
- 20 dag pieczarek.
- 2 czerwone papryki.
- 2 ząbki czosnku.
- 2 duże cebule.
- 1 litr bulionu drobiowego.
- 3-4 łyżki mąki.
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego.
- 4 ziarnka ziela angielskiego.
- 2 łyżki papryki słodkiej.
- 1 łyżeczka papryki ostrej.
- Sól.
- Pieprz.
- Kilka łyżek oleju do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, kroimy w cienkie paski lub w kostkę. Pieczarki myjemy, kroimy w kostkę i smażymy na patelni do czasu, aż wyparuje z nich woda. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy mięso i rumienimy z dwóch stron. Następnie mięso przekładamy do garnka. Na patelni na której smażyliśmy mięso smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, przekładamy do garnka z mięsem. Dodajemy ziele angielskie, przeciśnięty przez praskę czosnek, zalewamy bulionem,aby przykrył mięso, dusimy około 35 minut. Dodajemy pieczarki i świeżą paprykę, koncentrat pomidorowy oraz paprykę słodką i ostrą. Dusimy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Gdy gulasz do siebie dochodzi możemy przygotować masę ziemniaczaną na placki. Ziemniaki wraz z cebulą ucieramy, dodajemy mąkę i jajko. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Dokładnie mieszamy. Z masy ziemniaczanej odlać wodę, nakładać łyżką na rozgrzaną patelnię wygładzając i rozprowadzając placek na całą powierzchnię. Gdy spód się zarumieni należy przełożyć na drugą stronę używając łopatki. Gotowy placek nakładamy na płaski talerz, na połówkę placka nakładamy gulasz, drugą połówką przykrywamy.Wierzch posypujemy natką pietruszki. Można również przyozdobić kleksem śmietany.

Smacznego.


1 komentarz: