środa, 1 października 2014

Bekon z jajkiem w koszulce z koktajlowymi pomidorkami.

Dzień dobry!

Śniadaniowo-lunchowa propozycja zagości dzisiaj na blogu.
Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu.
A przy tym smaczna.

Ostatnio mało kiedy jadam śniadania, a przecież to najważniejszy posiłek dnia.
Muszę sie bardziej zmobilizować do szybszego wstawania.
Bym mogła zjeść na spokojnie z rana.
Nie w biegu.
W biegu niezdrowo bardzo.

Problem też w tym, że ja sama śniadań nie lubię jadać.
Jakoś tak melancholijnie wtedy się czuję.
Wolę ten posiłek dzielić z kimś.
A z kim nie ma.
Przynajmniej nie rano.

Życzę Wam kochani jak najwięcej wspólnych śniadań.
W gronie najbliższych.
Nawet tych dalszych.
Najważniejsze, że wspólnych.

Moc serdeczności.

:-)


BEKON Z JAJKIEM W KOSZULCE Z KOKTAJLOWYMI POMIDORKAMI:

- 1 jajo.
- 4 plastry parzonego boczku.
- Garść pomidorków koktajlowych.
- Oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka octu
- Sól.
- Pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
 
Pomidorki myjemy, suszymy, przekrawamy na pół. układamy na blasze, skrapiamy lekko oliwą z oliwek. Wstawiamy na 10-15 minut do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Boczek smażymy na patelni z każdej strony aż się zarumieni. Jajko sparzamy wrzątkiem, wbijamy do szklanki.
Do garnka wlewamy wodę, solimy, dodajemy łyżeczkę octu. Gdy woda się zagotuję, łyżką energicznie mieszając robimy "wir" wlewamy jajko ze szklanki i gotujemy do czasu ścięcia się białka. Pomidorki wyciągamy z piekarnika, lekko solimy i pieprzymy. Wszystko wykładamy na talerz.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz