poniedziałek, 24 czerwca 2013

Pieczona kieszonka z piersi kurczaka z masłem ziołowym.

Dzień dobry!

Zawrót głowy totalny. Dzieje się, dzieje.
Dobrze, lubię. Przynajmniej jest intensywnie, wesoło i nie nudzę się.

Obiad.
Lubię szybkie obiady, takie ekspresowe.
Raz, dwa i gotowe!
A do tego bardzo smaczne.

Moc serdeczności.

:-)



PIECZONA KIESZONKA Z PIERSI KURCZAKA Z MASŁEM ZIOŁOWYM:

- 1 pierś z kurczaka.
- Łyżka miękkiego masła.
- 2 duże cebule.
- 2 ziemniaki.
- 3 ząbki czosnku.
- Koperek.
- Sól. 
- Pieprz.
- Papryka chilli.

PRZYGOTOWANIE:

Pierś płuczemy i suszymy na ręczniku papierowym. Robimy w niej kieszonkę. Solimy, pieprzymy. Do miseczki wkładamy miękkie masło, kolejno dodajemy czosnek (starty), koperek. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą by się połączyły. Przygotowane masełko nakładamy do wcześniej przygotowanej kieszonki, którą spinamy wykałaczkami. Posypujemy papryką chilli. Wkładamy pierś do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą z chilli i wyłożoną cebulą pokrojoną w plastry. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Ziemniaki gotujemy w mundurkach do czasu aż będą miękkie, gdy się ugotują odlewamy, czekamy aż się ostudzą, przekrawamy na łódki, posypujemy przyprawą do ziemniaków, wkładamy na grilla.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz