sobota, 29 czerwca 2013

Czekoladowa chmura Nigielli.

Dzień dobry!

Coś słodkiego? Czemu nie! Ciasto bez mąki. Niemożliwe?!
A jednak!

Nigella Lawson - FENOMENALNA. Niesamowicie kucharzy, a do tego przekazuje swoją wiedzę w sposób dla mnie nadzwyczajny.
Wesoła, niezwykle kobieca, delikatna. BOGINI.

Uwielbiam jej przepisy, smaczne, szybkie, na poprawę humoru w sam raz!

Moc serdeczności.

:-)



CZEKOLADOWA CHMURA NIGIELLI:

- 250 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao).
- 125 g miękkiego masła.
- 6 jaj.
- 175 g cukru.
- 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie).
- Starta skórka z jednej pomarańczy.
- 500 ml śmietany kremówki.
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego.

PRZYGOTOWANIE:

2 jaja i 4 żółtka ubijam ze 75g cukru na pianę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło, skórkę z pomarańczy, kiedy się rozpuści odstawiamy do przestygnięcia. 4 białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec jej ubijania stopniowo dodajemy 100 g drobnego cukru. Masę z jajek i żółtek łączymy z masą czekoladową mieszamy. Dodajemy do piany mieszając delikatnie ale tak by wprowadzić jak najwięcej powietrza. Gotową masę wlewamy do tortownicy (23cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35-40 minut. Ciasto powinno popękać a po jego wyciągnięciu z piekarnika nieco się zapaść. Powstanie wgłębienie na które dodajemy bitą śmietanę, lekko skropioną wanilią.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz