poniedziałek, 30 grudnia 2013

Jajka faszerowane szynką i krewetkami.

Dzień dobry!

Dziś "przekąskowo". 
Bardzo smaczne i bardzo lubiane wśród moich bliskich i znajomych jajka faszerowane.
Śmiem twierdzić, że przy każdej imprezie "schodzą" jako pierwsze.
Uwielbiam takie smakowitości.
Nie potrzebują dużo czasu w przygotowaniu, ani zdolności kulinarnych, wystarczy poczytać i już wiemy co i jak.

Kiedyś w "modzie" były jajka z majonezem.
Przejadły mi się.
Dziękuję Bogu, że jajka można podawać w prawie każdej postaci.

Polecam na każde przyjęcie.

Moc serdeczności!

:-)



JAJKA FASZEROWANE SZYNKĄ I KREWETKAMI:

- 10 jaj.
- 3 łyżki majonezu.
- 0,5 łyżeczki musztardy sarepskiej.
- 3 plastry szynki.
- Garść krewetek Tiger (świeże bądź mrożone).
- 2 ząbki czosnku.
- Szczypta ostrej papryki.
- Szczypta słodkiej papryki.
- Sól.
- Pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Jajka gotujemy na twardo (6-8 minut od zagotowania się wody)., odcedzić, zalać zimną wodą, obieramy ze skorupek. Kroimy na pół, wyciągamy żółtka. Szynkę drobno siekamy, dodajemy do żółtek wraz z 1,5 łyżki majonezu, musztardą, doprawiamy do smaku pieprzem oraz solą. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do białek, wierzch zdobimy szczypiorkiem.

Krewetki jeśli są świeże obieramy z pancerzy, nacinamy wzdłuż, by wyjąć "ciemną" nitkę. Jeśli kupujemy mrożone te czynności możemy pominąć. Płuczemy - zarówno te świeże już obrane jak te rozmrożone. Ząbki czosnku obieramy, siekamy drobno, bądź ścieramy na "mini" tarce. Krewetki wkładamy do naczynia w którym starliśmy czosnek, dodajemy paprykę słodką i ostrą. Wcieramy w krewetki wszystkie składniki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do lodówki na co najmniej 2-3 h. Po tym czasie grillujemy je, jak dojdą odstawiamy do ostudzenia. Siekamy drobno, dodajemy 1,5 łyżki majonezu, mieszamy. Gotowy farsz przekładamy do białek, wierzch zdobimy koperkiem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz