sobota, 8 lutego 2014

Naleśniki z musem malinowym.

Dzień dobry!

Zabiegana jak zwykle, z jednego miejsca w drugie i tak w kółko.
Nie mogę jednak narzekać, lubię takie życie, kiedy coś się w koło dzieje.
Jednak w tym całym zabieganiu nie mam zbyt dużo czasu na kulinarne rewolucje w kuchni.

Nic nie szkodzi!
Nie trzeba poświęcać masy czau by zjeść coś wspaniałego, pysznego i szybkiego.

Naleśniki - są jednym z moich ulubionych dań z dzieciństwa i ulubionym do dziś.
W różnej postaci możemy je jadać. 
Na słodko, na słono, na pikantnie. 
Różnie!

Ja skusiłam się dziś na słodkie wydanie tej potrawy. 
Bo dlaczego by nie? 

Moc serdeczności.

:-)


NALEŚNIKI Z MUSEM MALINOWYM:

* Składniki na naleśniki:
 - 150 g mąki.
- 2 jaja.
- 250 ml mleka.
- Szczypta soli.
- Woda mineralna gazowana.
- Olej roślinny.
- Kakao. 

*Składniki na mus malinowy:
- 300g mrożonych malin.
- 2 łyżeczki fruktozy.

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, mleko i sól. Miksujemy, wstawiamy pod przykryciem na 30 minut do lodówki. Tuż przed smażeniem dodajemy do ciasta wodę aby uzyskać odpowiednią konsystencję ciasta (około 1/2 szklanki). Na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem smażymy naleśniki z obu stron, na małej ilości oleju roślinnego. Usmażone naleśniki przekładamy na talerz.
Maliny miksujemy w blenderze dość dokładnie.W trakcie miksowania dosypujemy fruktozę. Bardzo fajny zamiennik cukru, jest mniej kaloryczna i zdrowsza.
Gotowym musem malinowym smarujemy usmażony naleśnik zwijamy w trójkąt, posypujemy odrobiną kakao i dekorujemy malinami.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz