wtorek, 3 czerwca 2014

Tarta z kremem waniliowym, truskawkami i prażonymi migdałami.

Dzień dobry!

Jutro blog będzie obchodził swoje I URODZINY!
Tak, tak.
To już rok.
Zleciało tak szybko, że nawet nie wiem kiedy!
Prowadzenie go sprawia mi ogromną przyjemność i satysfakcję.
Nie przypuszczałabym, że będę się przy tym świetnie bawić, rozwijać, inspirować.

Dziękuję Wam za ten rok.
CUDOWNY!

Z tej okazji przygotowałam tartę z kremem waniliowym i truskawkami.

Moc serdeczności!

:-)


TARTA Z KREMEM WANILIOWYM I TRUSKAWKAMI:

*Spód:

-250 g mąki pszennej.
- 175 g masła.
- 3 żółtka.
- 60 g cukru pudru.
- Ziarenka z pół laski wanilii.
- 1/2 skórki z pomarańczy.
- Szczypta soli.

*Krem:
- 450 ml mleka 3,2%.
- 120 g cukru.
- 30 g mąki pszennej.
- 1 laska wanilii.
- 6 żółtek.
- 125 g śmietany kremówki 30%.
*Ponadto:
- 500 g truskawek.
- Pół szklanki uprażonych migdałów. 

PRZYGOTOWANIE:

Pokrojone na kawałki masło wraz z innymi składnikami (prócz mąki) zmiksować na gładką masę. Następnie dodać mąkę i miksować do połączenia się składników. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
Formę na tartę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto rozwałkować na placek o grubości 4 mm, wyłożyć nim formę i ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki. Nagrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić cisto, piec przez 18 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Mleko i śmietankę podgrzewamy na średnim ogniu ale nie zagotowujemy. W misce mieszamy żółtka z cukrem, dodać mąkę i znów wymieszać. Następnie dodać ziarenka wanilii i ponownie wymieszać. Do żółtek stopniowo wlewać ciepłe mleko wraz ze śmietaną mieszając rózgą. Masę przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu mieszając do czasu aż krem zgęstnieje i zacznie się gotować. Po zagotowaniu trzymać jeszcze na ogniu przez pół minuty. Gotowy krem przelewamy do miski i schładzamy, najlepiej wstawić do garnka z lodem, mieszając by nie powstał kożuch. Gotowy krem wyłożyć na kruchy spód, schłodzić. 

W tym czasie uprażyć migdały na suchej patelni. Na schłodzoną tartę wykładamy truskawki i posypujemy migdałami.

Smacznego.

2 komentarze:

  1. Jak ten czas szybko leci ;)
    Tarta jest genialna a ja z mojej strony życzę Ci kolejnych inspiracji i lat blogowania :)

    OdpowiedzUsuń