sobota, 24 maja 2014

Wiosenna sałatka.

Dzień dobry!

Dziś szybko, zdrowo, kolorowo, wiosennie.
Lubię sałatki. 
Wszelkie!
Nie dość, że są zdrowe to i smaczne i sycące. 

Szybko się przygotowuje, można użyć wszelkich produktów, co tylko się chce, byle kolorowo było!
To lubię najbardziej.
Komponować smaki, które sam nie koniecznie zachwycają, wspólnie tworzą istną poezję dla podniebienia.

Moc serdeczności!

:-)


SAŁATKA WIOSENNA:

- Mix sałat.
- Jajo.
- Ogórek zielony.
- Marchew.
- Rzodkiewka.
- Pieczarki.
- Cebula czerwona.
- Kiełki (jakie chcecie lucerny, brokuła, rzodkiewki).
- Prażone migdały i słonecznik.

*Sos:

- Oliwa z oliwek.
- Musztarda.
- Sok z cytryny.
-Sól.
-Pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

Na talerz wykładamy miks sałat, wcześniej umyty i osuszony. Ogórka myjemy, obieramy (albo i nie) kroimy w plastry, Marchew obieramy, myjemy, ścinamy obieraczką paski. Rzodkiewkę i pieczarki myjemy, kroimy w plastry. Cebulę obieramy, przekrawamy na pół, kroimy na piórka. Kiełki myjemy, suszymy. Jajo parzymy, gotujemy, obieramy, kroimy w plastry. Migdały i słonecznik prażymy na suchej patelni. Wszystkie warzywa układamy na sałacie, w dowolnej kolejności, jak chcemy. Na wierzch układamy jajko, posypujemy kiełkami, migdałami i słonecznikiem.

Oliwę z oliwek, musztardę, sok z cytryny, odrobinę soli i pieprzu umieszczamy w słoiczku, potrząsamy do połączenia się wszystkich składników. Sos powinien być gładki. Polewamy wierz sałatki.

Smacznego.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz