sobota, 6 września 2014

Roladki z grillowanej cukinii i pomidory z mozzarellą.

Dzień dobry!
 
Każdy z Nas przygotowuje czasami jakieś małe lub też większe przyjęcie.
Z okazji różnych tudzież bez okazji.
Bez względu jednak na ową okazję, na takim przyjęciu powinno być jedzenie.
Co to za jedzenie będzie zależy od charakteru imprezy.
Jeśli jednak organizujemy spotkanie w gronie przyjaciół przy alkoholu.
Polecam wtedy przekąski na kęsa czy dwa kęsy.

Moim zdaniem na takiej imprezie nie może zabraknąć ani roladek z grillowanej cukinii ani pomidorów z mozzarellą. 
Pominę kwestię faszerowanych jajek, bo one co impreza grają pierwsze skrzypce.

Dla mnie takie małe, na jeden kęs przekąski są niezastąpione.
Nie zajmują one dużo miejsca a i nie trzeba dawać gościom talerzy.
"Wilk syty i owca cała."

Moc serdeczności.

:-)


ROLADKI Z GRILLOWANEJ CUKINII I POMIDORY Z MOZZARELLĄ:

*Roladki:
- 1 cukinia.
- Ser mozzarella (2 kulki).
- Suszone pomidory z oleju.
- Oliwa z oliwek.
- Szczypiorek.
- Sól.
- Pieprz.
 
PRZYGOTOWANIE: 
 
Obieraczką do warzyw obieramy cukinię z każdej strony. Obraną cukinię nadal obieramy obieraczką, byśmy mieli cienkie paski cukinii. Cukinię posypujemy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek. Grillową patelnię rozgrzewamy, układamy na niej kolejno jeden przy drugim paski. Grillujemy przez minutę z jednej strony, do momentu aż nie powstaną cienie paski od spodu. Odkładamy. Jeszcze ciepłe plastry cukinii układamy na blacie. Od brzegu każdego plastra układamy kawałki sera mozzarella, suszonego pomidora, zwijamy i związujemy szczypiorkiem. Gotowe roladki układamy na talerzu.
 
*Pomidory z mozzarellą:
- 4 pomidory.
- Ser mozzarella (2 kulki).
- 4 łyżki oliwy z oliwek.
- Pół cytryny.
- 1 ząbek czosnku.
- Sól.
- Pieprz.

PRZYGOTOWANIE:
 
Pomidory myjemy, wykrawamy nasady łodyżek, kroimy na plastry. Mozzarellę odsączamy, kroimy na plastry. Układamy na przemian na talerzu kolejno plastry pomidora i mozzarelli. Do oliwy z oliwek dodajemy sok z cytryny, ząbek czosnku, solimy. Pomidory i mozzarellę skrapiamy przygotowanym dressingiem i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
 
Smacznego.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz