sobota, 20 grudnia 2014

Przekąski.

Dzień dobry!


Dziś Wam przedstawię parę przekąsek, które sprawdzają się przy każdej możliwej okazji.
Szybkie w przygotowaniu.
Smaczne.
Zróżnicowane.
Zachwycą każdego nie tylko wyglądem ale i smakiem.

PASTA JAJECZNA

Prosta, szybka. 

Gotujemy 5 jaj uprzednio je myjemy. Ugotowane zalewamy zimną wodą. Obieramy. Ścieramy na tarce na "grubych oczkach".
Dodajemy łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego. 
Dodajemy garść posiekanego szczypioru.
Solimy i pieprzymy do smaku.
Wszystko razem mieszamy.
Ja pastę jajeczną podaję z mini-sucharkami.

KORECZKI

To już każdego indywidualna inwencja.
Ja bardzo lubię koreczki "caprese".
Czyli pomidorki koktajlowe z mini mozzarellą, polane sosem balsamicznym z dodatkiem bazylii.

Robię również mieszane.
Z kabanosami, serem żółtym, ogórkiem zielonym czy konserwowym.


Jak wspomniałam wcześniej.
Przekąski te szybko się robi.
Równie szybko znikają ze stołów.
Także POLECAM!


TORTILLE

Ja kupuję w biedronce placki tortilli. 
Nie zawsze mam czas przed przyjęciem robić je sama.
A jak wiemy przed różnymi imprezami jest masa innych rzeczy jeszcze do zrobienia, nie tylko gotowanie.
Więc kupuję jak wspomniałam w Biedronce. 

Tortille przekrawam na pół. Smaruję majonezem lub sosem czosnkowym z koperkiem.
układam pokrojoną sałatę pekińską, kukurydzę, półplastry zielonego ogórka i usmażoną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę.
Zwijam.
Podaję.


MINI-KRĄŻKI ZE SZPINAKIEM

Robimy ciasto francuskie lub jak nie ma się czasu można kupić.
W tych czasach to wszystko można kupić, choć najlepiej smakuje zrobione samodzielnie.
Z ciasta francuskiego wykrawamy kółka jak do pierogów.
Na środku układamy szpinak ugotowany na maśle z czosnkiem i odrobiną soli.
Górę przykrywamy kolejnym krążkiem z ciasta francuskiego.
Sklejamy.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10 minut. 
Po 5 minutach przewracamy na drugą stronę.


ŁÓDECZKI Z MINI SAŁATY RZYMSKIEJ

Potrzebujemy mini sałatę rzymską.
Avocado kroimy w kostkę, rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, suszone pomidory pokrojone w kostkę, jajko pokrojone w kostkę, pestki dyni, słonecznik. 
Solimy, pieprzymy.
Pastę z avocado mieszamy do połączenia się składników.
Nakładamy na łódeczki sałaty rzymskiej.
Podajemy.

Moc serdeczności!

:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz