czwartek, 5 grudnia 2013

Pancakes z malinami i czekoladą.

Dzień dobry!

Zawsze marzyłam by zjeść amerykańskie placuszki zwane PANCAKES.
Widziałam je w wielu amerykańskich filmach, które podawano na śniadanie, czy to z syropem klonowym, czy ze smażonym boczkiem.

Wydawało mi się, że są one trudne do zrobienia i są pracochłonne. Nic bardziej mylnego.
To szybkie, smaczne i bardzo sycące danie, które można podawać na wiele sposobów.
Na słodko, z marmoladą, owocami, cukrem pudrem, polewą czekoladową, bitą śmietaną, no ze wszystkim! Można nawet podać je z bekonem i smakują równie pysznie.

Chyba każdy lubi te placuszki, i młodsi i starsi.
Zaczynać dzień w taki sposób to po prostu marzenie!

Moc serdeczności!

:-)



PANCAKES Z MALINAMI I CZEKOLADĄ:

- 1 jajo.
- 3/4 szklanki mąki.
- 1 i 1/4 szklanki maślanki.
- 1/4 szklanka cukru pudru.
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Szczypta soli.
- Oliwa z oliwek.

* Czekolada mleczna.
* Maliny.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki miksujemy na jednolitą, gładką masę. Patelnię smarujemy nasączonym oliwą z oliwek papierem, nagrzewamy. Po dwie łyżki ciasta wylewamy na patelnię i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Za każdym razem przed nałożeniem placka na patelnię  smarujemy ją papierem nasączonym  oliwą z oliwek. Placki układamy na talerzy, jeden na drugim. 

Czekoladę łamiemy na kawałki i poddajemy ją kąpieli wodnej do rozpuszczenia. Polewamy nią placuszki nakładamy maliny.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz