piątek, 24 stycznia 2014

Pikantne skrzydełka.

Dzień dobry!

Nie oszukujmy się. Każdego z czasem nachodzi na ochota na coś niezdrowego.
Mnie również!
Jak wiadomo to co niezdrowe chyba najlepiej smakuje.
Przynajmniej ja odnoszę takie wrażenie.
Uwielbiam ostre smaki a połączenie ich ze skrzydełkami jest strzałem w 10kę.

Uwielbiam przygotowywać tę potrawę dla siebie, dla rodziny, znajomych.
Na obiad, na kolację czy na jakieś niewielkie przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.
Przekąska jakich mało!
Do tego zimne piwo.
Żyć nie umierać! 

Szybkie, smaczne, sycące.

Moc serdeczności!

:-)



PIKANTNE SKRZYDEŁKA zwane również BUFFALO:

- 12 skrzydełek z kurczaka.
- 2 ząbki czosnki.
- 30 g masła.
- 2 łyżki miodu.
- 1 łyżka cukru brązowego.
- 3 łyżki ketchupu pikantnego.
- 1 łyżka słodkiej papryki.
- 2 łyżeczki pikantnej papryki.

PRZYGOTOWANIE:

Skrzydełka płuczemy, suszymy, dzielimy na 3 części krojąc je w miejscach zgięcia. Najcieńszą część wyrzucamy, resztę nacieramy solą. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy drobno starty czosnek, dodajemy cukier, mieszamy do jego rozpuszczenia. Następnie dodajemy kolejno miód, ketchup, paprykę słodką i ostrą. Mieszamy wszystko do momentu uzyskania gęstej konsystencji, odstawiamy do ostygnięcia. Skrzydełka wkładamy do wcześniej przygotowanej pasty i dokładnie mieszamy ręką. Piekarnik nagrzewamy na średnią moc grilla lub na 180 stopni. Wkładamy skrzydełka i pieczemy przez 20 minut, po czym przewracamy na drugą stronę i znów pieczemy przez 20 minut. Skrzydełka najlepiej podawać z dipem z niebieskiego sera i ze słupkami selera naciowego.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz